Geen motorrijtuigenbelasting (MRB) voor elektrische auto’s tot 2025

In de volksmond hebben we het vaak over wegenbelasting of houderschapsbelasting, maar de officiële term is motorrijtuigenbelasting (MRB). Het is een belasting die vrijwel elke bezitter van motorvoertuigen in ons land moet betalen.

Wegenbelasting afhankelijk van verschillende factoren

De hoogte van de MRB hangt af van het soort brandstof, het gewicht van het voertuig en de provincie waarin je woont. De zogenaamde provinciale opcenten verschillen namelijk per provincie.

  mrb.jpg

Geen wegenbelasting voor elektrische rijders

Behalve oldtimers van veertig jaar of ouder zijn ook volledig elektrische auto’s en andere voertuigen zonder directe CO2-uitstoot (zoals elektrische motoren, bussen en vrachtwagens) vrijgesteld van MRB. Dit is een tijdelijke maatregel van de Rijksoverheid om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren.

Was aanvankelijk aangekondigd dat de regeling tot en met 2020 zou gelden, inmiddels is besloten dat de vrijstelling van MRB tot en met 2024 geldt.  

Bronnen:

ANWB, Geen wegenbelasting voor elektrische auto’s tot 2025, https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/geen-wegenbelasting-voor-elektrische-autos
Belastingdienst, Hoeveel motorrijtuigenbelasting moet ik betalen?, https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/auto-en-vervoer/content/hulpmiddel-motorrijtuigenbelasting-berekenen