aankoopsubsidie elektrische auto

Aankoopsubsidie voor een Elektrische Auto

(Bijgewerkt op 10-07-2020)
Subsidiepot nieuwe elektrische auto's voor particulieren is na één week leeg. Dat betekent niet dat u dit jaar geen subsidie meer krijgt indien u een nieuwe elektrische auto aanschaft! 
De aanvragen die nu nog bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) binnenkomen, worden doorgeschoven naar volgend jaar. De jaarbudgetten voor 2021 tot en met 2025 worden later bekend. Voor tweedehands elektrische auto's is nu nog  5,8 miljoen euro beschikbaar goed voor zo'n 2900 elektrische occasions. (bron NOS/RVO)

Als elektrische liefhebber hebben we lang moeten wachten, maar de aankoopsubsidie op een elektrische auto is eindelijk rond! Als particuliere rijder kun je vanaf nu een aankoopsubsidie krijgen op de aanschaf van een EV. Dit brengt verschillende vragen met zich mee en als EV expert geven wij antwoord op deze vragen.

Aankoopsubsidie vanaf 1 juli 2020

Ben je van plan om een nieuwe of gebruikte elektrische auto te kopen? Vanaf 1 juli 2020 is het mogelijk om een aankoopsubsidie te krijgen. De subsidie geldt ook voor degene die privé een elektrische auto willen leasen. De aankoopsubsidie is aan te vragen vanaf 1 juli 2020, maar geldt al voor elektrische personenauto’s die zijn gekocht na 2 juni 2020. Wie een nieuwe auto koopt, ontvangt €4.000,- van de overheid. Wie een tweedehands elektrische auto aanschaft, ontvangt €2.000,- van de overheid.

Heb je een interessante tweedehands auto gezien op social media of Marktplaats? Houd goed in de gaten of deze occasion wordt verkocht bij een officiële dealer. De subsidie geldt namelijk niet voor een tweedehands auto die niet verkocht is via een dealer met RDW-erkenning.

Enkele randvoorwaarden
Een klein (tweedehands) staartje
Heb je een nieuwe luxe elektrische auto op het oog uit het hogere segment? Helaas, dat zit deze waarschijnlijk niet in de subsidieregeling. De cataloguswaarde van de regeling is van €12.000,- tot €45.000,-. Een tweedehands elektrische auto wordt ook berekend met de catalogus waarde Het kan zijn dat je van plan was om een licht elektrisch voertuig te kopen met een subsidie. Dit is ook niet mogelijk. De actieradius van een elektrische auto moet minimaal 120 km. Dit heeft een LEV niet. Daarnaast moet het een volledig elektrisch model zijn.

Hybride auto's
Een plug-in hybride is ook niet toegestaan volgens de randvoorwaarden van de subsidie. Plug-in hybride auto’s rijden op elektriciteit en op fossiele brandstoffen. De auto’s rijden zuiniger dan auto’s die enkel op fossiele brandstoffen rijden, echter stoten zij nog steeds CO2 uit. Hierdoor zijn hybride auto’s geen oplossing voor het klimaatprobleem op de lange termijn. De overheid zet zich alleen in voor 100% elektrische auto’s.

Een EV leasen?
De subsidie geldt ook voor een elektrische auto met private lease. Het leasecontract moet wel een geldigheid hebben van minimaal vier jaar en het bedrijf voert een Private Lease keurmerk.

Aankoopsubsidie aanvragen?
De subsidie moet binnen 60 dagen worden aangevraagd na aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische auto. Het is ook mogelijk om aan je dealer te vragen of zij dit kunnen regelen. In dat geval moet je op het formulier machtiging intermediair subsidies toestemming geven voor je dealer. Wil je het liever zelf regelen? Dit kan op de website van RVO.

Meer leren over elektrisch rijden?

Wil je graag elektrisch rijden? Wij bieden verschillende trainingen en cursussen aan, zodat jij over de juiste basiskennis bezit via het EV Kenniscentrum. Het EV Kenniscentrum is de plek waar je kennis en inspiratie kunt opdoen over de complexe en dynamische wereld van elektrisch vervoer. 

Download nu De EV App in Google Play of App Store of kijk op de Web-versie en blijf op de hoogte over alle subsidies.  

“aankoopsubsidie elektrische auto
Contact opnemen met de klantenservice
Wij proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.